Sosiaalinen Media

Sosiaalinen media on osa melkein jokaisen meistä arkipäivää. Se on niin arkipäiväistynyt asia, ettemme välttämättä kiinnitä siihen enää tietoista huomiota. Itseäni sosiaalinen media ahdistaa välillä todella paljon. Siksi päätinkin viime viikolla pitää hieman lomaa somesta. En avannut facebookia tai instagramia kertaakaan neljän vuorokauden aikana. Luulin, että olisi vaikeaa pysyä erossa somesta, sillä se on ollut niin iso osa omaakin arkea ja tavallaan myös iso osa työtäni. Itseasiassa koin kuitenkin, että somesta erossa pysyminen olikin todella helppoa ja olo oli jollain tavalla todella vapautunut.

Otamme tahtomattammekin vaikutteita toisista ihmisistä, varsinkin sosiaalisen median kautta. Monet ihmiset antavat itsestään ja elämästään siloitellun kuvan somessa. Näytämme parhaat hetket ja täydellisiksi muokatut kuvat. Kun selaamme toisten tekemisiä, niitä täydellisiä hetkiä ja täydellisiä ihmisiä, voimme ajoittain tuntea itsemme huonommiksi. Tärkeää olisi aina muistaa, että sen täydellisen kuvan takana on usein paljon sellaista, mitä emme näe, sellaista, jota meille ei haluta näyttää.

sosiaalinen_media.jpg

Mitä muutoksia huomasin arjessani some-loman aikana?

  • Olin keskittyneempi käsillä olevaan hetkeen ja siihen, mitä olin tekemässä. Siis oikeasti keskityin. On tehty tutkimuksia siitä, miten ihmisten keskittymiskyky on laskenut hurjasti sosiaalisen median myötä. Selaamme puhelintamme tai tietokonettamme, annamme yhdelle sisällölle muutaman sekunnin aikaa ja siirrymme seuraavaan ja siitä taas seuraavaan. Avaamme blogikirjoituksen, siirrymme instagramiin, selaamme muutaman kuvan lukematta edes kuvatekstejä, facebookin messengeri pirahtaa ja siirrymme lukemaan sinne tulleen viestin, samalla selaamme vähän facebookin feediä ja hyppäämme siitä lukemaan sähköposteja. Hengästyin jo tätä kirjoittaessani. Miten tällaisessa rytmissä edes pystyisi oikeasti keskittymään mihinkään?

  • En kokenut turhaa ärsytyksen tunnetta. Usein sitä ajautuu lukemaan esimerkiksi jonkun jutun alla olevia kommentteja ja ärsyyntyy niistä. Itse en voi esimerkiksi käsittää, miten ilkeitä aikuiset ihmiset voivat olla toisiaan kohtaan, varsinkin jos kommentit saa heittää turvallisesti oman näppiksen tai puhelimen ruudun takaa. Kun ei tarvitse oikeasti kohdata ihmisiä, tulee varmasti helposti sanoneeksi sellaistakin mitä ei kuuna päivänä sanoisi toiselle päin naamaa. Tuntuu, että usein ihmiset unohtavat, että siellä toisen ruudun takanakin on ihan oikea, tunteva ihminen. Kirjoitin joskus omista todella negatiivisista kokemuksista someen liittyen; Some-hyökkäyksiä ja kunnianloukkaussyytteitä.

  • Olin helpottunut, kun minun ei tarvinnut luoda sisältöä muille. Kaikki tietävät, että instagramin algoritmi rakastaa käyttäjiä, jotka päivittävät säännöllisesti. Jos some on myös osa työtä, on algoritmin kanssa pakko opetella pelaamaan sen ehdoilla. Välillä se voi tuntua todella uuvuttavalta. Väkisin väännetty sisältö ei ole sellaista, jota haluan itse luoda. Siksi oli tarpeellistakin pitää taukoa, luoda asioita vain itseään varten, laittamatta niitä esille mihinkään. Nyt on taas paljon enemmän inspiraatiota lähteä päivittelemään somea.

Tästä eteenpäin aion kiinnittää tietoisesti enemmän huomiota sosiaalisen median käyttööni. En ota puhelinta enää käteeni aina silloin kun on tylsää ja kesken kaiken tekemisenkin. Facebookin ja instagramin viestit ja ilmoitukset kyllä odottavat minua siihen asti, kunnes minulla on sopiva hetki syventyä niihin. Yritän keskittyä paremmin siihen mitä olen tekemässä, myös sosiaalisessa mediassa. Kun seuraan ihmisiä, haluan oikeasti keskittyä siihen mitä heillä on sanottavanaan kuvien tai tekstien muodossa. En halua enää selata päättömästi vain siellä täällä ja sekoittaa omaa mielenrauhaani sillä. Some on hyvä työkalu moneenkin asiaan, mutta sille ei saa antaa enempää valtaa kuin se ansaitsee. Ja elämässä on todella paljon muita asioita, jotka ansaitsevat huomiotamme enemmän.

some.jpg

Millainen suhde sulla on sosiaaliseen mediaan? Ahdistaako koskaan loputon informaatiotulva?


Magic & Moonlight

susanna_maria


VIHREÄ NOITA

"Vihreät noidat ovat sydämeltään viisaita parantajia, jotka luottavat luonnon parantavaan voimaan.

Vihreä noita saa energiansa maasta ja universumista, luottaa luonnon opastukseen ja kunnioittaa kaikkia eläviä olentoja."

vihrea_noita.jpg

Mitä enemmän tutustun itseeni ja mitä syvemmälle sukellan omiin ajatuksiini, toiveisiini ja haaveisiini, sitä vahvemmin tunnen olevani vihreän noidan polulla. Olen kai aina ollutkin. Jo pienenä tunsin vahvaa yhteyttä luontoon, kasveihin ja eläimiin ja olinkin onnekas saadessani viettää lapsuuteni metsän keskellä. Leikin puissa ja keräsin kasveja sekä eläimiä hoivatakseni niitä. Halusin tutustua jokaiseen kallionkoloon kotini lähistöllä ja tutkia jokaisen mielenkiintoisen puun juuren ja ojan pientareen. Luonnon keskellä tunsin olevani yhtä sen kanssa, aistin herkästi energioita luonnosta. Teini-iän kynnyksellä kätkin tämän herkkyyteni ja vieraannutin itseni luonnosta välillä lähes kokonaan. Oli aikoja kun en viettänyt aikaa luonnossa juurikaan ja ehkä siksi voin välillä todella pahoin, vieraannuin itsestänikin. Kun aloin tutkia omaa henkisyyttäni aikuisiällä, luontoyhteys osoittautui hyvinvointini tärkeimmäksi peruspilariksi. Nykyään vietän mahdollisimman paljon aikaa rauhassa luonnon keskellä, opiskelen yrttiterapiaa, juon ainoastaan luonnonlähteen tarjoilemaa vettä, pesen hiukseni kuun kierron mukaan, valmistan mahdollisimman pitkälle kosmetiikkani itse luonnollisista aineksista, kävelen paljain jaloin aina kun mahdollista, täytän kotiani kivillä, kävyillä, kasveilla ja mahdollisimman luonnollisilla materiaaleilla, välttelen muovia ja yritän tehdä arjessani luontoa kunnoittavia valintoja, halailen puita ja haaveilen isosta puutarhasta. Tämä kaikki merkitsee minulle syvää kunnioitusta luontoa ja sen parantavia voimia (ja taikavoimia!) kohtaan. Tämä syvä kunniotus huokuu myös Vihreä noita -kirjasta, ja ehkä siksi siihen niin kovin rakastuinkin.

"Yksi vihreän polun peruspilareista on luoda yhteys luontoon ja sen voimiin, ja myös ylläpitää tätä yhteyttä."

vihrea_noita_3.jpg

Arin Murphy-Hiscock - Vihreä noita

Kattava opas yrttien, kukkien, eteeristen öljyjen ja muiden taikavoimien maailmaan

Kirja alkaa vastaamalla kysymykseen "mitä vihreä noituus on?". Käydään läpi vihreän noidan polkua, elämänkatsomusta, etiikkaa, historiaa ja taikuutta, sekä juhlitaan elämää.

Luvussa 2 syleillään omaa voimaa ja puhutaan energiakeskuksista, harmoniasta, terveydestä, rakkaudesta, onnellisuudesta, rauhasta, hyvinvoinnista ja suojelusta. Tutustutaan vihreän noidan työvälineisiin, joista omat kädet ovat tietenkin kaikkein arvokkaimmat. Tehdään omasta kodista pyhä paikka ja virittäydytään samalle aaltopituudelle maan kanssa.

Luvussa 3 sopeudutaan luontoon ja tutustutaan omaan paikkaamme universumissa. Koetaan ympäristön energioita ja maadoitetaan itsemme. Työskennellään luonnon neljän elementin kanssa sekä tutkitaan ja kehitetään aisteja.

Luvussa 4 tunnustetaan vuodenaikojen voima sekä tutustutaan kausittaisiin sykleihin, energioihin ja rituaaleihin.

Luvussa 5 eletään lähellä maata. Tutustutaan aurinkoon, kuuhun, tähtiin sekä sivutaan astrologiaa. Työskennellään vihreän energian kanssa ja tutustutaan puiden taikaan. Hyödynnetään kukkien, yrttien, viherkasvien ja maan luiden eli kivien energiaa.

Luvussa 6 tutustutaan puutarhan voimaan ja satoon sekä suunnitellaan oma puutarha. Saadaan vinkkejä istutukseen ja täytetään koti huonekasveilla.

Luku 7 keskittyy vihreän noidan taikuuteen. Valmistellaan ja uutetaan yrttejä, siunataan omia luomuksia. Tutustutaan yrttisuitsukkeisiin ja niiden sekoittamiseen, voimaannuttamiseen ja polttamiseen. Valmistetaan loitsupusseja, luutia, parfyymeja ja taikavoiteita.

Luvussa 8 käydään läpi parantamisen askeleet. Haudutetaan parantavaa teetä, valmistetaan elvyttäviä kylpyjä, voidellaan vahvistavilla eliksiireillä sekä voimaannutaan eteerisistä öljyistä.

Viimeisessä luvussa siirrytään vihreän noidan keittiöön. Tutustutaan hedelmien energioihin, terveyttä tehostaviin vihanneksiin ja jyvien hyvyyteen. Valmistetaan salaatteja, juomia, sokeroituja kukkia, kukkavesiä, -siirappeja ja -sokereita sekä voimallisia etikoita.

vihrea_noita_2.jpg

"Vihreän noidan tie on naturalistin, kasviparantajan ja parantajan polku. Se on vapaamuotoinen, joustava ja

yksilöllinen toimintamalli kaikille, jotka haluavat tutkia luonnon lahjoja ja käyttää niitä saadakseen elämäänsä tasapainoa ja harmoniaa."

Tämä todellakin on kattava opas vihreään maailmaan. Monipuolinen käsikirja joka suorastaan pursuaa erilaisia harjoituksia, meditaatioita ja rituaaleja kokeiltavaksi. Kirjan rakenne on myös hyvin selkeä. Luvut ja osiot on jäsennelty hyvin, joten kirjasta on nopea löytää etsimänsä ja siihen on helppo palata aina uudelleen ja uudelleen. Kirjaa ei ole myöskään pakko lukea kannesta kanteen (vaikka itse en malttanut olla tätä tekemättä), vaan eri aiheista voi lukea sen hetkisen kiinnostuksen mukaan yksinäänkin.

"Vihreä noituus keskittyy aina nykyhetkeen, ympäristösi tämänhetkiseen tilaan.

Kun olet tietoinen ympäristöstäsi, tunnet sen läpi liikkuvat energiat, sen tuottamat energiat ja aistit ympäristösi terveyden sekä

väreilytahdin. Olet myös tietoinen omasta energiastasi ja siitä, kuinka psyykkinen tai henkinen tilasi sopivat ympäristöösi."

Pieni miinus tulee suomennoksesta, joka oli välillä vähän kökköä ja töksähtelevää. Tämä harmitti minua erityisesti siksi, että meinasin monen monta kertaa jo ostaa kirjan englanninkielisen version, mutta kun huomasin, että kirjasta on tulossa käännös suomeksi, päätin (sormet syyhyten) odottaa sitä. Omalla äidinkielellä on kuitenkin helpompi sisäistää asioita, varsinkin jos aiheena on sellaiset asiat, joissa englanninkielen sanasto on paikoitellen vierasta. Muutaman kerran kirjaa lukiessa tuli kuitenkin fiilis, että voi kumpa olisin sittenkin lukenut kirjasta englanninkielisen version. Onneksi itse kirjan sisältö oli kuitenkin niin houkutteleva, että tämä harmitus väistyi aina yhtä nopeasti kuin ilmaantuikin.

Vihreä noita löytyy mm. Adlibrikselta täältä. Englanninkielisen The Green Witch -version löydät täältä. Minulle lähtee seuraavaksi tilaukseen tämä samaan sarjaan kuuluva The Witch’s Book of Self-Care, joka on kirjailijan uusin teos.

the_green_witch.jpg

Magic & Moonlight

susanna_maria


*kirja saatu kustantajalta. *postaus sisältää affiliate-linkkejä.