VAATEVALLANKUMOUS / toisen Roska on toisen Aarre

*kaupallinen yhteistyö: vähänkäytetty.fi

vaatevallankumous.jpg


Tänään käynnistyi hyvin merkityksellinen kampanja; Vaatevallankumous (Fashion Revolution). Koko tämä viikko (22.-28.4) on omistettu kampanjalle, joka järjestetään joka vuosi huhtikuun viimeisellä viikolla.

24. huhtikuuta tulee kuluneeksi 6 vuotta siitä, kun Rana Plaza -rakennus romahti Bangladeshissa. Romahduksessa menehtyi yli 1130 ompelutehtaan työntekijää ja yli 2000 ihmistä loukkantui. Vaatevallankumous on saanut alkunsa tästä nimenomaisesta traagisesta tapahtumasta.

Vaatevallankumouksessa ihmiset ympäri maailman kampanjoivat vaateteollisuuden vastuullisuuden ja läpinäkyvyyden puolesta. Me haluamme, että ihmisoikeuksien kunnioitus ja ympäristön suojelu ovat vaateteollisuudessa sääntö eikä poikkeus.

OLE UTELIAS. OTA SELVÄÄ. TEE JOTAIN.

3 TAPAA OSALLISTUA VAATEVALLANKUMOUKSEEN:

1. Kysy sosiaalisessa mediassa #whomademyclothes. Ota kuva vaatteestasi ja jaa se somessa. Muista tägätä vaatteen merkki postaukseen, jotta he huomaavat kiinnostuksesi vaatteen alkuperään. Voit käyttää julkaisussa myös kampanjan hastageja #fashionrevolution ja #vaatevallankumous.

2. Kampanjan materiaaleja voit jakaa vapaasti omissa kanavissasi. Materiaaleihin pääset tutustumaan tästä.

3. Osallistu tapahtumiin, joita järjestetään ympäri Suomen. Tapahtumalistaa voit käydä kurkkaamassa täältä.

MIKSI VAATETEOLLISUUS ON NYKYÄÄN ONGELMA?

Rana Plazan onnettomuus on surullinen esimerkki nykyajan vaateteollisuuden ongelmista. Tehtaan työntekijät olivat huomautelleet rakennuksen huonokuntoisuudesta, mutta heidän huomautuksiaan ei huomioitu, sillä se olisi vaatinut lisäkustannuksia. Lisäksi tuotannolla oli tavalliseen tapaansa kiire, joten työntekijät pakotettiin jatkamaan työskentelyään romahtamaisillaan olevassa tehdasrakennuksessa. Lopulta tämä maksoi yli 1130 ihmisen hengen ja yli 2000 ihmisen loukkaantumisen. Nämä yli 3000 ihmistä menettivät henkensä tai joutuivat loukkaantuneiksi, koska kukaan ei välittänyt. Ainoa asia josta välitettiin, oli raha. Halvat hinnat ja voiton tavoittelu. Miksi ahneuden ja oman edun tavoittelun annetaan pyörittää maailmaa näin julmalla tavalla?

Vaatebisnes on nykyään hyvin likaista niin ihmisoikeuksien kuin ympäristönkin näkökulmasta. Suurin syy tähän on valloillaan oleva pikamuoti (fast fashion). Kun ennen sesonkeja oli vuodessa 2-4, nykyään niitä on 52. Me haluamme koko ajan uutta. Vaatteet valmistetaan joko niin huonolaatuisiksi etteivät ne edes kestä pitkäaikaista käyttöä tai vaihtoehtoisesti ihmisiä pyritään manipuloimaan niin, että viime kuussa paita joka oli "pakko saada" tuntuukin jo olevan täysin "out". Ongelman ydin on siis siinä, että vaatteita on yksinkertaisesti liikaa. Niitä valmistetaan liikaa, myydään liikaa, ostetaan liikaa ja heitetään liikaa pois. Halpa hinta saa meidät tekemään heräteostoksia herkemmin ja aiheuttaa myös sen, ettei yksittäistä vaatetta arvosteta enää kovinkaan paljoa.

Ihmisoikeudet ovat vakava ongelma vaateteollisuudessa, mutta niin on myös ympäristökuormitus. Kirjoitin aiemmin tässä kuussa Vähänkäytetyn omaan blogiin kirjoituksen pikamuodin ympäristövaikutuksista, postauksen pääset lukemaan täältä.

vahankaytettyfi.jpg

KIERTOTALOUS JA VÄHÄNKÄYTETTY.FI

Kiertotalous on yksi parhaimmista asioista, joilla voimme puuttua valloillaan olevaan ympäristöongelmaan. Jo olemassa olevien vaatteiden, asusteiden ja ylipäätään kaiken materian käyttäminen loppuun on kaikkein ekologisinta. Ympäristö kiittää siis kiertotaloudesta. Kun taas tarvitsemme uutta, on tärkeää vaatia yritykseltä vastuullisuutta ja läpinäkyvyyttä, jotta ihmisoikeudet pääsevät sille tasolle kuin niiden kuuluukin.

Vähänkäytetty.fi on kuulunut omiin suosikkeihini jo pitkään, niin myyjän kuin ostajankin roolissa. Kyseessä on siis käytettyjen tavaroiden verkkokauppa, jossa myyjinä ja ostajina toimivat yksittäiset ihmiset. Toisin sanoen; nettikirpputori. Ennen ostimme eri myyjiltä yksittäisiä tuotteita ja maksoimme jokaisesta postikulut erikseen. Vähänkäytetty.fi:n myötä voimme ostaa usealta eri myyjältä yhdillä postikuluilla.

 • Kaikki toiminta palvelussa tapahtuu anonyymisti, eli ostajan tai myyjän tietoja ei julkaista palvelussa.

 • Asiakkaita suojaa Suomen kuluttajansuojalaki ja palvelussa noudatetaan normaalin verkkokaupan periaatteita.

 • Kaikilla tuotteilla on 15 vuorokauden palautusoikeus. Tuotteiden palauttaminen maksaa saman verran kuin tuotteiden tilaaminen. Mikäli tuote ei vastaa tuotekuvausta, sen voi palauttaa ilmaiseksi.

 • Maksutapoina käyvät verkkopankki, luottokortti, MobilePay, mobiilimaksu Siru Mobile, Klarna Tili (osamaksu), Klarna Lasku, Vähänkäytetty.fi Tili ja Vähänkäytetty.fi Lasku.

 • Ostaessa postikulut ovat normaalisti 5,90€ tai kotiovelle kuljetettuna 9,90€. Aika usein sivustolla on kampanjoita, jolloin toimituskulut saattaa saada ilmaiseksi.

 • Myyjäasiakkaana voi maksuvälineenä käyttää myös kertyneitä myyntituottoja.

 • Palvelussa voi myydä: vaatteita, asusteita, kenkiä, harrastusvälineitä, lasten tarvikkeita, lemmikkitarvikkeita, kodin tarvikkeita, elokuvia, musiikkia, pelejä, kirjoja, lehtiä sekä käsityö- ja askartelutuotteita.

 • Palvelussa ei voi myydä: sähkölaitteita, kosmetiikkaa tai helposti särkyviä tuotteita (kuten lasi, keramiikka jne.).

 • Palvelussa myyminen on ilmaista, ei siis tarvitse maksaa pöytävuokraa kuten normaalilla kirpputorilla. Ainoastaan tuotteiden lähettämisestä varastolle maksetaan, hinta on aina kiinteä 6,90€ riippumatta tuotteiden määrästä. Tämä maksetaan myyntituotoista, joten pakettia lähettäessä ei tätäkään maksua tarvitse maksaa heti. Kun on määrittänyt myytävälle tuotteelle hinnan, palvelu lisää siihen aina 2,90€ per tuote, joka toimii siis heidän palkkionaan. Tämä kannattaa tietenkin ottaa huomioon jo tuotetta hinnoitellessa.

 • Jos haluaa myyntiajan (24 viikkoa) jälkeen lunastaa myymättä jääneet tuotteet takaisin itselleen, maksaa se jälleen toimituskulujen verran eli 6,90€.

 • Normaalin 24 viikon myyntiajan jälkeen voi myös ostaa tuotteilleen jatkoaikaa tai lahjoittaa tuotteet hyväntekeväisyyteen.

 • Myyntituotot saa siirrettyä vaivattomasti suoraan omalle pankkitililleen.

kiertotalous.jpg

VÄHÄNKÄYTETTY.FI ASIAKASPALVELU

Asiakaspalvelun laadun huomaa yleensä vasta siinä kohtaa, kun ilmenee ongelmia. Ongelmien ilmeneminen ei ole mitenkään epätavallista, varsinkaan jos yhdistetään ihmisten tekemä työ tekniikan kanssa. Oleellista ei siis ole se, ilmeneekö ongelmia, vaan se, miten ongelmat hoidetaan kun niitä ilmenee. Olen itse käyttänyt vähänkäytetty.fi palvelua niin paljon, että ongelmia on ilmennyt useaankin otteeseen. Ei mitään vakavaa, mutta pieniä juttuja, esimerkiksi kerran tehdessäni tilausta sivu jumittui maksuvaiheessa niin etten ehtinyt maksaa mutta tilaus meni silti läpi, jolloin en pystynyt uusimaan enää tilaustani (sillä jokaista myytävää kohdetta on luonnollisesti vain 1 kpl) ja kerran minulta veloitettiin liikaa alennuskampanjan aikana. Joka kerta, kun olen joutunut ottamaan yhteyttä asiakaspalveluun jonkin ongelman takia, olen saanut todella nopeaa ja ystävällistä palvelua, sekä yleensä vielä jonkinnäköistä hyvitystä. Viesteihini on vastattu myös asiakaspalveluajan ulkopuolella.

VINKKEJÄ HYVÄÄN MYYNTIIN

 • Ole rehellinen arvioidessasi kuntoa. Myyjät määrittelevät itse myyntiin asettamansa tuotteen kunnon asteikolla 1-5 (uusi/käyttämätön, vähän käytetty, hyvä, ok, mainittavaa). Totuus selviää kyllä ostajalle viimeistään kun hän saa tuotteen käsiinsä, joten rehellisin arvioin vältytään turhilta palautuksilta ja pettymyksiltä.

 • Lähetä myyntiin vain puhtaita, ehjiä ja tahrattomia tuotteita. Jos vaatteessa on jokin pieni vika (esim. tahra joka ei lähtenyt normaalissa pesussa tai pieni reikä), kerro siitä rehellisesti ja mahdollisimman tarkasti.

 • Mainitse jokaisen tuotteen myynti-ilmoituksessa onko perheessäsi lemmikkejä vai ei. Näin allergisten on helpompi tehdä ostoksia. Voit kirjoittaa myynti-ilmoitukseen esimerkiksi "koiratalous" tai "lemmikkivapaa koti".

 • Kerro tuotteesta muutenkin tarkasti. Mainitse väri selkeästi, kuvasta siitä ei välttämättä saa selvää ja näytöt voivat joskus vääristää väriä. Kerro ominaisuuksista, mahdollisista yksityiskohdista ja laita myös mittoja tuotteista jos koet sen ostajan kannalta merkitykselliseksi. Mieti, mitä itse haluaisit tuotteesta tietää jos olisit sitä ostamassa.

 • Ota selkeitä, hyviä, tarkkoja ja tarpeeksi valoisia kuvia, jotka tuovat esiin tuotteiden parhaat puolet ja erottuvat hyvin taustasta. Älä kuitenkaan yritä kuvissakaan piilotella mahdollisia virheitä. Jos tuotteessa on esimerkiksi tahra, mainitse siitä sekä myynti-ilmoituksen tekstissä että kuvaa tahra mahdollisimman tarkasti myös kuvaan.

VINKKEJÄ OSTAJILLE

 • Jos etsit jotain tiettyä tuotetta, käytä hakutoimintoa. Voit hakea tuotetta tietyllä hakusanalla ja määrittää sen jälkeen mm. miltä osastolta haluat tuotteita hakea, mitä kokoa tai mitä merkkiä jne. Hakutoiminto on todella kätevä.

 • Jos pidät jostain tuotteesta, mutta hinta on mielestäsi liian suolainen, odota. Tällöin on toki mahdollista, että joku muu nappaa tuotteen ohitsesi, mutta jos käy hyvä tuuri, saat tuotteen aikanaan halvemmalla, sillä tuotteiden hinnat tippuvat automaattisesti aina tietyin väliajoin.

fashion_revolution.jpg

KIERTOTALOUS KUNNIAAN VAATEVALLANKUMOUKSEN AIKANA

Vaatevallankumouksen kunniaksi blogissa julkaistaan koko viikon ajan yksi asukokonaisuus per päivä, joka on koostettu ainoastaan vuosien varrella vähänkäytetty.fi -palvelusta hankkimistani vaatekappaleista. Toisin sanoen siis vaatteista, jotka eivät ole enää alkuperäiselle omistajalle syystä tai toisesta kelvanneet. Olen mielelläni antanut näille vaatteille uuden mahdollisuuden, jonka ne ovat ansainneet. Jokaiseen näistäkin vaatekappaleista on joku käyttänyt paljon vaivaa ja osaamistaan, saamatta siitä luultavasti edes kohtuullista korvausta. Vähintä mitä voin tehdä, on arvostaa heidän työtään.

Tämän postauksen kuvissa esiintyy ensimmäinen asukokonaisuus, jossa yhdistyy kolme ehdotonta lemppariani:

Aztec-kuvioinen paitis (vähänkäytetty.fi, alkuperä: Only)

Mustat culottes-housut (vähänkäytetty.fi, alkuperä: Zara)

Musta hattu (vähänkäytetty.fi, alkuperä: H&M)

sustainable_fashion.jpg

Magic & Moonlight

susanna_maria

*postaus sisältää affiliate-linkkejä.