VIHREÄ NOITA

"Vihreät noidat ovat sydämeltään viisaita parantajia, jotka luottavat luonnon parantavaan voimaan.

Vihreä noita saa energiansa maasta ja universumista, luottaa luonnon opastukseen ja kunnioittaa kaikkia eläviä olentoja."

vihrea_noita.jpg

Mitä enemmän tutustun itseeni ja mitä syvemmälle sukellan omiin ajatuksiini, toiveisiini ja haaveisiini, sitä vahvemmin tunnen olevani vihreän noidan polulla. Olen kai aina ollutkin. Jo pienenä tunsin vahvaa yhteyttä luontoon, kasveihin ja eläimiin ja olinkin onnekas saadessani viettää lapsuuteni metsän keskellä. Leikin puissa ja keräsin kasveja sekä eläimiä hoivatakseni niitä. Halusin tutustua jokaiseen kallionkoloon kotini lähistöllä ja tutkia jokaisen mielenkiintoisen puun juuren ja ojan pientareen. Luonnon keskellä tunsin olevani yhtä sen kanssa, aistin herkästi energioita luonnosta. Teini-iän kynnyksellä kätkin tämän herkkyyteni ja vieraannutin itseni luonnosta välillä lähes kokonaan. Oli aikoja kun en viettänyt aikaa luonnossa juurikaan ja ehkä siksi voin välillä todella pahoin, vieraannuin itsestänikin. Kun aloin tutkia omaa henkisyyttäni aikuisiällä, luontoyhteys osoittautui hyvinvointini tärkeimmäksi peruspilariksi. Nykyään vietän mahdollisimman paljon aikaa rauhassa luonnon keskellä, opiskelen yrttiterapiaa, juon ainoastaan luonnonlähteen tarjoilemaa vettä, pesen hiukseni kuun kierron mukaan, valmistan mahdollisimman pitkälle kosmetiikkani itse luonnollisista aineksista, kävelen paljain jaloin aina kun mahdollista, täytän kotiani kivillä, kävyillä, kasveilla ja mahdollisimman luonnollisilla materiaaleilla, välttelen muovia ja yritän tehdä arjessani luontoa kunnoittavia valintoja, halailen puita ja haaveilen isosta puutarhasta. Tämä kaikki merkitsee minulle syvää kunnioitusta luontoa ja sen parantavia voimia (ja taikavoimia!) kohtaan. Tämä syvä kunniotus huokuu myös Vihreä noita -kirjasta, ja ehkä siksi siihen niin kovin rakastuinkin.

"Yksi vihreän polun peruspilareista on luoda yhteys luontoon ja sen voimiin, ja myös ylläpitää tätä yhteyttä."

vihrea_noita_3.jpg

Arin Murphy-Hiscock - Vihreä noita

Kattava opas yrttien, kukkien, eteeristen öljyjen ja muiden taikavoimien maailmaan

Kirja alkaa vastaamalla kysymykseen "mitä vihreä noituus on?". Käydään läpi vihreän noidan polkua, elämänkatsomusta, etiikkaa, historiaa ja taikuutta, sekä juhlitaan elämää.

Luvussa 2 syleillään omaa voimaa ja puhutaan energiakeskuksista, harmoniasta, terveydestä, rakkaudesta, onnellisuudesta, rauhasta, hyvinvoinnista ja suojelusta. Tutustutaan vihreän noidan työvälineisiin, joista omat kädet ovat tietenkin kaikkein arvokkaimmat. Tehdään omasta kodista pyhä paikka ja virittäydytään samalle aaltopituudelle maan kanssa.

Luvussa 3 sopeudutaan luontoon ja tutustutaan omaan paikkaamme universumissa. Koetaan ympäristön energioita ja maadoitetaan itsemme. Työskennellään luonnon neljän elementin kanssa sekä tutkitaan ja kehitetään aisteja.

Luvussa 4 tunnustetaan vuodenaikojen voima sekä tutustutaan kausittaisiin sykleihin, energioihin ja rituaaleihin.

Luvussa 5 eletään lähellä maata. Tutustutaan aurinkoon, kuuhun, tähtiin sekä sivutaan astrologiaa. Työskennellään vihreän energian kanssa ja tutustutaan puiden taikaan. Hyödynnetään kukkien, yrttien, viherkasvien ja maan luiden eli kivien energiaa.

Luvussa 6 tutustutaan puutarhan voimaan ja satoon sekä suunnitellaan oma puutarha. Saadaan vinkkejä istutukseen ja täytetään koti huonekasveilla.

Luku 7 keskittyy vihreän noidan taikuuteen. Valmistellaan ja uutetaan yrttejä, siunataan omia luomuksia. Tutustutaan yrttisuitsukkeisiin ja niiden sekoittamiseen, voimaannuttamiseen ja polttamiseen. Valmistetaan loitsupusseja, luutia, parfyymeja ja taikavoiteita.

Luvussa 8 käydään läpi parantamisen askeleet. Haudutetaan parantavaa teetä, valmistetaan elvyttäviä kylpyjä, voidellaan vahvistavilla eliksiireillä sekä voimaannutaan eteerisistä öljyistä.

Viimeisessä luvussa siirrytään vihreän noidan keittiöön. Tutustutaan hedelmien energioihin, terveyttä tehostaviin vihanneksiin ja jyvien hyvyyteen. Valmistetaan salaatteja, juomia, sokeroituja kukkia, kukkavesiä, -siirappeja ja -sokereita sekä voimallisia etikoita.

vihrea_noita_2.jpg

"Vihreän noidan tie on naturalistin, kasviparantajan ja parantajan polku. Se on vapaamuotoinen, joustava ja

yksilöllinen toimintamalli kaikille, jotka haluavat tutkia luonnon lahjoja ja käyttää niitä saadakseen elämäänsä tasapainoa ja harmoniaa."

Tämä todellakin on kattava opas vihreään maailmaan. Monipuolinen käsikirja joka suorastaan pursuaa erilaisia harjoituksia, meditaatioita ja rituaaleja kokeiltavaksi. Kirjan rakenne on myös hyvin selkeä. Luvut ja osiot on jäsennelty hyvin, joten kirjasta on nopea löytää etsimänsä ja siihen on helppo palata aina uudelleen ja uudelleen. Kirjaa ei ole myöskään pakko lukea kannesta kanteen (vaikka itse en malttanut olla tätä tekemättä), vaan eri aiheista voi lukea sen hetkisen kiinnostuksen mukaan yksinäänkin.

"Vihreä noituus keskittyy aina nykyhetkeen, ympäristösi tämänhetkiseen tilaan.

Kun olet tietoinen ympäristöstäsi, tunnet sen läpi liikkuvat energiat, sen tuottamat energiat ja aistit ympäristösi terveyden sekä

väreilytahdin. Olet myös tietoinen omasta energiastasi ja siitä, kuinka psyykkinen tai henkinen tilasi sopivat ympäristöösi."

Pieni miinus tulee suomennoksesta, joka oli välillä vähän kökköä ja töksähtelevää. Tämä harmitti minua erityisesti siksi, että meinasin monen monta kertaa jo ostaa kirjan englanninkielisen version, mutta kun huomasin, että kirjasta on tulossa käännös suomeksi, päätin (sormet syyhyten) odottaa sitä. Omalla äidinkielellä on kuitenkin helpompi sisäistää asioita, varsinkin jos aiheena on sellaiset asiat, joissa englanninkielen sanasto on paikoitellen vierasta. Muutaman kerran kirjaa lukiessa tuli kuitenkin fiilis, että voi kumpa olisin sittenkin lukenut kirjasta englanninkielisen version. Onneksi itse kirjan sisältö oli kuitenkin niin houkutteleva, että tämä harmitus väistyi aina yhtä nopeasti kuin ilmaantuikin.

Vihreä noita löytyy mm. Adlibrikselta täältä. Englanninkielisen The Green Witch -version löydät täältä. Minulle lähtee seuraavaksi tilaukseen tämä samaan sarjaan kuuluva The Witch’s Book of Self-Care, joka on kirjailijan uusin teos.

the_green_witch.jpg

Magic & Moonlight

susanna_maria


*kirja saatu kustantajalta. *postaus sisältää affiliate-linkkejä.