• Home
  • I AM
  • Blog
  • CATEGORIES
  • Breathe and explore with me
  • Work with me
Menu

Susanna Maria

Street Address
City, State, Zip
Phone Number

Heart full of moonlight

Susanna Maria

  • Home
  • I AM
  • Blog
  • CATEGORIES
  • Breathe and explore with me
  • Work with me
susanna_maria.jpg

Blog

FASH REV WEEK / FASHION INDUSTRY AND NATURE

April 29, 2018 Susanna Maria
fashion_revolution.jpg

Koska luonnonvaroja on riittänyt tähän asti suhteellisen ongelmitta, niiden on oletettu riittävän loputtomasti. Vasta viime aikoina on herätty siihen, että luonnollakin on OIKEASTI rajansa. Se ei kestäkään yhä vain lisääntyvää kulutustamme loputtomasti. Maapallolla onkin rajansa siihen, kuinka paljon se kestää tuotantoa, kaupankäyntiä, kuljetusta ja jakelua. Luonto toipuu pienissä osissa, mutta se ei kestä nykyistä maailmanmenoa. Vaateteollisuus on yksi maailman saastuttavimmista teollisuudenaloista ja sen suurimmat ympäristövaikutukset syntyvät puuvillan viljelystä, kuljetusten aiheuttamista päästöistä, vaatteiden värjäämisestä ja muiden kemikaalien käytöstä. 

Pikamuotiteollisuuden varjopuolen voi nähdä kaatopaikoilla, joissa näky on todella karu. Keskivertoamerikkalainen heittää pois 37 kiloa tekstiiliä vuodessa, joten koko maassa tekstiilijätettä syntyy vuodessa noin 11 miljoonaa tonnia. Suurin osa on biologisesti hajoamatonta, eli se lojuu kaatopaikoilla pari sataa vuotta aiheuttaen ilmansaasteita. 

Köyhien maiden tekstiiliteollisuusalueilla kauden trendivärit voi päätellä vain katsomalla jokia. Värjäysaineet ja muut haitalliset kemikaalit päätyvät yleensä suoraan takaisin vesistöihin. 

Maailmassa yli 600 miljoonaa ihmistä kärsii puhtaan veden puutteesta. Samaan aikaan me ostelemme viikoittain uusia farkkuja, joiden tuotantoon on käytetty yli 10 000 litraa juomakelpoista vettä. Siis PER YHDET FARKUT. 

Puuvilla
Suurin osa maailman vaatteista valmistetaan puuvillasta. Koska vaatteita janotaan koko ajan yhä enemmän, on puuvillan viljelystä jouduttu muokkaamaan tehokkaampaa. Ennen kunnioitettiin maata ja seurattiin vuodenaikojen vaihtelua, mutta nykyään maata kohdellaan kuin tehdasta. Siltä vaaditaan mahdottomuuksia. 

The True Cost -dokumentissa haastatellaan puuvillanviljelijää Texasista, joka on maailman suurin puuvillan viljelysalue. Siellä on lähes 1,5 miljoonaa hehtaaria puuvillamaita. Viljelijä kertoo, että vuosikymmenessä 80% on vaihdettu geenimuunnelluksi, ja suurin osa on "Roundup Readya". Se tarkoittaa että paikoittaisen myrkyttämisen tai rikkaruohojen kitkemisen sijaan koko viljelysalue myrkytetään. Kun kemikaaleja levitetään holtittomasti, syntyy ympäristövaikutuksia, joista kukaan ei pysy edes kärryillä. 

frog.jpg

Case Monsanto
Kasveja muokataan uudelleen, jotta ne kestäisivät enemmän kemikaaleja. Geenimuunnellut kasvit patentoimalla Monsantosta on tullut suurin siementen ja kemikaalien tuottaja. Monsanto pyörittää maailman siemenmonopolia, jossa viljelijöiden on ostettava kaikki siemenensä Monsantolta. He velkaantuvat kalliita siemeniä hankkiessaan. Kun tuote ei vastaakaan lupauksia, heidän on hankittava torjunta-aineita ja he velkaantuvat aina vain lisää. Kemikaalit ovat kasveille kuin huumeita, niitä tarvitaan aina vain enemmän. Vaikutus tepsii enshätään, mutta alkaa pian heiketä, sillä maaperä on jo niin saastutettu. Monet ylivelkaantuneet viljelijät tekevät itsemurhan. 16 vuodessa 250 000 intialaisviljelijän tiedetään tehneen itsemurhan. Se tarkoittaa kahta viljelijää tunnissa. 

Kemikaalit aiheuttavat haittaa niin ympäristölle kuin ihmisillekin. Suurin osa Intian puuvillasta tulee Punjabin alueelta, josta on myös tullut suurin torjunta-aineiden käyttäjä. Siellä kemikaalien vaikutusta terveyteen on tutkittu ja on havaittu huomattavaa kasvua mm. epämuodostumissa, syövissä sekä mielenterveysongelmissa. Joka kylästä löytyy 60-80 lasta, jotka kärsivät henkisistä ja fyysisistä vammoista. Köyhillä viljelijöillä ei ole varaa lastensa hoitoihin, joten pahimmassa tapauksessa he joutuvat vain hyväksymään lastensa kuoleman. Torjunta-aineiden valmistajat kieltävät täysin tuotteidensa vaikutukset, tietenkin. 

Geenimuunneltujen siementen valmistajat ovat paitsi kemikaalien, myös lääkkeiden takana. Kun ihmiset sairastuvat esimerkiksi syöpään ja tarvitsevat lääkitystä, yritykset saavat lisävoittoa. He ovat suunnitelleet ketjun, jonka kaikki vaiheet tuottavat heille voittoa, luonnon ja ihmishenkien kustannuksella.

vaatevallankumous.jpg

Joka kerta kun ajattelen tai otan selvää näistä asioista tai kirjoitan niistä, tunnen järkyttävää ahdistusta. En vain voi ymmärtää. Ymmärrän, että kaikki kuluttajat eivät välttämättä vielä tiedosta järjettömän kuluttamisen vaikutuksia muihin ihmisiin ja ympäristöön. Siksi minusta on hyvin tärkeää puhua aiheesta ja levittää tietoisuutta. Mutta en voi käsittää, miten tällä maapallolla voi olla olemassa ihmisiä, jotka tietoisesti suunnittelevat hyvin kyseenalaista toimintaa sekä ihmisten että ympäristön kannalta, tehdäkseen itselleen voittoa. Miten nämä ihmiset nukkuvat yönsä? Miten ahne voi ihminen olla? Eikö missään tule rajaa vastaan?

Kiitos kaikille teille, jotka seurasitte Vaatevallankumousviikkoa täällä blogissani. Kirjoituksiani saa jakaa somessa jos haluaa levittää tietoisuutta vaateteollisuuden epäkohdista. Olen useasti alkanut itkemään kiitollisuudesta, kun joku on tullut sanomaan, että on oivaltanut jotakin luettuaan kirjoituksiani tai katsottuaan suosittelemiani dokumentteja. Jokaikinen yksittäinen ihminen, joka alkaa tiedostaa enemmän aiheesta, on minulle lottovoitto <3
 


Just recently we have awakened to that fact that nature is limited. Natural resources will not take our current comsuption. Nature recove itself in small parts, but it can't take our current behaviour. Fashion industry is one of the most polluting industries in the world and its greatest environmental impacts are due to cotton cultivation, emissions from transport, clothing dyeing and the use of other chemicals. 

You can see the drawback of fast fashion in landfills. The average American throws away 82 punds of textile waste each year. It's more than 11 million tons of textile waste from the U.S. alone. Most of this is non-biodegradable, so it sits in landfills for 200 years or more releasing harmful gases into the air. 

In developing countries you can deduce trendy color of the season by lookin at rivers. Dyeing chemicals and other harmful chemicals usually end up directly back to the nature. 

There are over 600 million people in the world suffer from lack of clean water. At the same time, we buy new jeans every week. It takes more than 10 000 liters of drinkable water to make one pair of jeans. Just ONE PAIR OF JEANS. 

I think this industry is just.. it makes no sense. I feel very anguished when I think about all these things that are wrong in this business. Please help the world and be aware of the impacts of your consumption. 

 

Magic & Moonlight

logo
In Conscious Vibes
← LATELY I HAVE WATCHED ON NETFLIX...FASH REV WEEK / BOOK RECOMMENDATIONS →

Powered by Squarespace

© 2018 Susanna Maria