EARTH HOUR

Sammuta valot tänään 24.3.2018 ilmaston puolesta klo 20:30-21:30. Tägää oma kuvasi Earth Hourin puolesta sosiaalisessa mediassa #EarthHourSuomi.

earth_hour

Ympäristöjärjestö WWF:n järjestämä maailman suurin ilmastotapahtuma on jälleen täällä. Kaikki ovat tervetulleita osallistumaan ja osallistuminen onkin hyvin helppoa. Tapahtuman aikana näytetään valomerkki ilmaston puolesta sammuttamalla turhat valot. Tämä ei ole sähkön- tai energiansäästötempaus, vaan symbolinen ele, jonka avulla jokainen voi ilmaista huolensa ymäristön tilasta ja ilmastokriisistä päättäjille.

Ihmisen aikaansaama ilmastonmuutos on niin äkillinen ja niin voimakas, ettei luonto enää pysty sopeutumaan muutoksiin. Äärimmäiset sääilmiöt, napa-alueiden sulaminen ja merenpinnan kohoaminen aiheuttavat jo nyt paljon harmia ja vauhti kiihtyy kiihtymistään. Luonto korjaa itse itseään pienissä määrin, mutta sekin on voimaton näin kovan tuhoamisen edessä. Itse uskon luonnon kyllä loppujen lopuksi voittavan tämän taistelun, mutta se joutuu ehkä tällöin ottamaan järeät aseet käyttöön, joka voi merkitä myös ihmiskunnan tuhoa. Olisiko siis ihmisen aika katsoa peiliin ja alkaa kantaa vastuuta teoistaan? Olisiko aika välittää ja huolehtia Äiti Maastamme parhaalla mahdollisella tavalla? Tämä on meidän kotimme, ainoa kotimme. 


2 KOVAA DOKUMENTTIA LIITTYEN ILMASTONMUUTOKSEEN / Molemmat löytyy Netflixistä. 

Cowspiracy / Tämä todella suosittu dokkari keskittyy eläintuotannon ympäristöongelmiin. 
Before the Flood / Leonard DiCaprion todella mielenkiintoinen dokumentti ilmastonmuutoksesta. 


Earth Hour sai alkunsa Australian Sydneyssä vuonna 2007, jolloin siihen osallistui yli 2 miljoonaa ihmistä. Vuonna 2017 maailmanlaajuisessa tapahtumassa oli mukana yhteensä 187 maata ja maantieteellistä aluetta. Suomessa Earth Hour järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2009. Viime vuonna noin 1,3 miljoonaa suomalaista osallistui Earth Houriin. 

Tänä vuonna Eart Hour on Suomessa neljättä vuotta peräkkäin maailman suurin kynttiläillallinen. Tämän tarkoituksena on herättää ajatuksia ja keskustelua ruoan vaikutuksesta ilmastoon. Ruoka muodostaa noin viidesosan yksittäisen suomalaisen ilmastovaikutuksista, saman verran kuin liikenne. Ruoan ilmastovaikutuksista jopa  60% aiheutuu alkutuotannosta. Suurin osuus ilmastovaikutuksista liittyy eläinperäisen ruoan tuotantoon, sillä lihan, munien ja maitotuotteiden tuotantoon tarvitaan aina myös kasvikunnan tuotteiden kasvatusta rehua varten. Lähes 80% koko maailman tuottavasta maatalousmaasta käytetään eläinperäisten tuotteiden tuotantoon. Jos tällä viljelymaalla alettaisiin tuottaa kasvisravintoa suoraan ihmisille, riittäisi ruokaa hyvin kaikille maailman ihmisille. 

Muutama helposti toteutettava vinkki, miten voi vähentää ruoan ilmastokuormitusta?

 • Suosi kasviksia ja mahdollisesti kestävästi pyydettyä kalaa liha-, muna- ja maitotuotteiden sijasta. Jos et halua kokonaan lopettaa lihansyömistä, kokeile aluksi pitää vaikka yksi lihaton päivä viikossa ja opettele hiljalleen kokkaamaan kasviksista maukkaita annoksia. Ehkä innostut ja pian huomaat lihan jäävän yhä vain vähemmälle. 
 • Parasta on suosia kausikasviksia niin pitkälle kuin mahdollista. 
 • Todellista lähiruokaa kasvatat helposti omalla parvekkeella tai pihalla. Juuri nyt on meneillään paras aika kylvää siemeniä, joten ei muuta kuin kädet multaan. Se on sitä paitsi myös hyvin terapeuttista! 
 • Osta vain se mitä syöt ja syö se mitä ostat. Suomessa menee miljoona kiloa ruokaa roskiin päivässä. Kaatopaikalle päätyvä ruoka on hukattua tuotantoa ja aiheuttaa metaanipäästöjä, jotka kiihdyttävät ilmastonmuutosta voimakkaammin kuin hiilidioksidi. 

Mitä Earth Hour -kampanja on saanut aikaan historiansa aikana ympäri maailman?

 • 2013 : Venäjällä kerättiin 120 000 allekirjoitusta vetoomukseen paremman öljytorjunnan puolesta. Tähän liittyvä laki hyväksyttiin myöhemmin.
 • 2014: Muovipussit kiellettiin Galápagossaarilla kampanjan myötävaikutuksella.
 • 2016: Espanjassa kerättiin 50 000 allekirjoitusta vetoomukseen uusiutuvan energian puolesta.
 • 2016: Ympäri maailman istutettiin yli 250 000 puuta kampanjan aikaan.
 • Intiassa ja Filippiineillä on edistetty aurinkoenergian käyttöä yksityistalouksissa kampanjan avulla.
 • Nepalissa ja Madagascarissa on edistetty energiatehokkaiden ja ilmastoystävällisempien liesien käyttöä yksityistalouksissa kampanjan avulla.
 • Filippiineillä on kampanjan avulla rahoitettu kestävämpiä veneitä hurrikaani Hayanin tuhoamien perinteisten kalastusveneiden tilalle.
 • Argentiinassa kampanjan avulla on saatu suojeltua 3,4 miljoonan hehtaarin merialue.
earth_hour_2

Every year millions of people around the world join the Earth Hour movement and switch off their lights for one hour to show support for protecting our planet and stopping climate change. Make a promise for the planet tonight, 24 March, 8:30-9:30 pm. We only have one planet, one home. We must take care of it, together. 

 

Magic & Moonlight

logo